Close

Припреме за Духовски сабор, акција уређења Спомен-Дома и стварање могућности за наставак кандидовања пројеката обнове

Сански Мост, Лушци Паланка, Бојиште, 01.06.2016.

Удружење “Подгрмеч” као иницијатор пројекта обнове Спомен-Дома у мјесту Бојиште, након обезбјеђења пројектне документације за пројект 2014. године, обезбјеђења кровопокривачког материјала у 2015. години наставило је са кандидовањем пројеката за обнову и у 2016. години.

Једна од потешкоћа у реализацији пројекта, са којом смо упознати од самог почетка је што се овај вриједан историјски и друштвени објекат, саграђен 27. јула 1957. године, није издвојио из посједа бивше пољопривредне задруге већ је остао у том статусу и до момента девастирања 1995. године.

Статус власништва припадајуће парцеле Спомен-Дома није ријешен ни прије, нити током процеса стечаја земљорадничке задруге, а по аутоматизму је на посједу новоформиране пољопривредне задруге.

У контактима са власником задруге наишли смо на разумијевање за новонасталу ситуацију и Удружењу као иницијатору и покретачу пројекта понуђено је привремено рјешење у виду вишегодишњег уговора о закупу са симболичном цијеном од једне конвертибилне марке. Тим уговором би се омогућио наставак кандидовања и завршетак пројекта обнове. Надамо се да ће се, обзиром да подршку у пројекту обнове пружају надлежна ентитетска министарства, а препоруке за кандидоване пројекте додјељује општина Сански Мост у међувремену изнаћи рјешење којим би ова историјска грађевина добила статус објекта од ширег друштвеног значаја чиме би се ријешили и власнички односи објекта и припадајуће парцеле.

У оквриру припрема за традиционални Духовски сабор, чији се дио протокола одвија поред овог друштвеног објекта, обишли смо подгрмечка села и организовали чланове Удружења и мјештане за акцију уређења простора за Сабор и објекта Спомен-Дома. Акција уређења је планирана за недјељу 12. јуна. На акцији је планиран и састанак Одбора за обнову на којем ће се донијети смјернице о реализацији кровопокривачких радова на објекту.

Удружење “Подгрмеч” је од свог оснивања у подршци Организационом одбору овог традиционалног црквено-народног сабора.

Сабор је по прелиминарним истраживања и биљешкама Мирка Станића, хроничара свога времена и прошлости Подгрмеча, први пут организован 1927. године уз завршетак градње Основне школе у мјесту Бојиште. Сабор је традиционално имао и обиљежје црквено-народног скупа изузев у комунистичком периоду.

Покушаји да се Сабор одржава поред Храма Св. Јована Крститеља у Јелашиновцима изазвао је проблеме и раздвајање организационих одбора. По усаглашеном протоколу, неколико година уназад, Духовски сабор почиње духовском литургијом и парастосом жртвама отаџбинског рата у Храму у Јелашиновцима, наставља се полагањем цвијећа жртвама Другог свјетског рата у Спомен гробљу у Бојишту и након тога се поред Спомен-Дома одржава пригодни културни програм и традиционална спортска такмичења.

Ове године Сабор ће се у организацији Одбора за обиљежавање одржати са истим овим протоколом са једином новином да ће се по први пут служити и вјерски дио помена жртвама Другог свјетског рата у Спомен гробљу у Бојишту.

Заинтересоване за акцију уређења позивамо да се јаве на понуђене контакте са наше интернет странице.

Све наше Подгрмечлије позивамо да нам се придруже на традиционалном Духовском сабору 19. јуна ове године. Добро дошли!

 

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com