Close

Преглед припремних активности на пројекту “Крајишки звуци”, позив на партнерство у пројекту и наставак подршке

Бања Лука, 27.05.2016.

Наше Удружење, као иницијатор пројекта “Крајишки звуци”, након званичне најаве, припрема, позива партнерима, суорганизаторима, учесницима, промотерима и покровитељима, није добило потребну подршку за његову реализацију  у планираном термину, жели се овим путем обратити свима са анализом циљева пројекта, мотивацијом за његову реализацију и прегледом његовог досадашњег тока.

Наше Удружење основано 2014. године са основним циљем “враћања живота у подгрмечко подручје”, регистровано је у Федерацији БиХ, а подручје дјеловања је Унско-Сански кантон. Главне активности Удружења до сада су вођене на подручју општине Сански Мост.

Стратешки правац рада је подршка руралном развоју кроз анализу ресурса у пољопривреди и покретању задруга као окосницима повратка и одрживог развоја. У том циљу на подручју општине Сански Мост пописана су повратничка домаћинства и тиме урађен први корак у сагледавању ресурса за оснивање прве задруге.

Основна мотивација за пројекат “Крајишки звуци” настала је из жеље да се да обезбиједи подршка у изводивости једног инфраструктурног пројекта битног за повратнике Подгрмеча и да се унаприједи сарадња са свим задругама и удружењима која се баве проблемима руралног развоја, као и да се подстакне ова проблематика код институција које могу унаприједити постојеће стање у подршци повратницима (задружни савези, развојне агенције, општине, министарства,…).  

Историјски вриједан објекат, који је важан и у привредном смислу повратницима је Спомен-Дом у мјесту Бојиште, објекат за који је Удружење прибавило пројектну документацију и кандидовало обнову код разних институција. Објекат девастиран и запуштен, препознат од стране нашег Удружења као стратешки важан јер, осим што је је као историјски објекат подигнут као симбол страдања и обнове живота послије Другог свјетског рата, садашњом обновом би постао примјер бриге за прошлост, садашњост и будућност.

Почетна подршка Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, очекивања у подршци од Федералног Министарства, као и намјера да организацијом хуманитарног концерта обезбиједимо неопходна финансијска средства за прву фазу обнове објекта дала су нам мотив да организујемо манифестацију на којој би се остварило неколико циљева:

 • Организацијом хуманитарног концерта прикупила би се финансијска средства за прву фазу обнове објекта
 • Организацијом привредних и културних садржаја пројекта, повећао мотив за подршку потенцијалних покровитеља, спонзора, учесника.
 • На стручним агро-семинарима окупили би се на једном мјесту представници повратничких општина, представници задружних савеза, већих задруга и удружења која се баве проблематиком руралног развоја.
 • Учешћем и подршком општина из Федерације БиХ унаприједила би се међунационална сарадње, охрабрили повратници за активнијем учешћем у пројектима повратка и одрживог развоја.
 • Културни садржаји у виду представљања националних фолклора са ширег крајишког подручја би позитивно допринијели унапређењу међуентитетске сарадње и унапређењу одрживости манифестација које су до сада имале тешкоћа у реализацији, …
 • Окупљање на једном мејсту задруга и индивидуалних произвођача које покрећу или унапређују производњу са намјером стварања бренда или проширења тржишта је вишеструко корисно.
 • Посјетиоцима мини-сајма пружила би се прилика да на једном мјесту виде бројне примјере успјешне пољопривредне производње.

Подсјећамо да смо пројекат “Крајишки звуци” најавили на првој прес конференцији 05. фебруара 2016. год., када смо уговор о домаћинству манифестацији потписали са бањалучким предузећем Аквана доо, а манифестацију планирали за 25. и 26. мај.

На другој прес конференцији, 09. марта представили смо тимове за реализацију пројекта и протокол манифестације.

У припремној фази:

 • Позивна писма за покровитељство манифестацији упућена су Предсједнику РС, Министрима за избјегла лица РС и ФБиХ, Градоначелнику Бање Луке, РТРС-у, а писма за подршку начелницима крајишких општина, већим привредним системима, међународним организацијама, …
 • Обезбијеђени су програмски садржаји и предавачи на стручном агро – семинару (представници задружних савеза, задруга и развојних агенција), као и планирани културни садржаји.
 • Потврђено учешће познатих извођача крајишке пјесме на хуманитарном концерту.

Свјесни смо чињеница:

 • Да је овако осмишњен пројекат нов и да је наша организација као иницијатор и покретач овако значајног и свеобухватног пројекта са бројним садржајима, са мање шанси за обезбјеђење подршке за комплетирање свих планираних сегмената пројекта.
 • Без обзира што смо се трудили да оформимо квалитетне тимове за реализацију свих сегмената пројекта, без значајнијег буџета и властитих средстава у старту, као и без стратешког партнера, пројекат је теже реализовати.
 • Политичка ситуација у завршној фази припреме пројекта није ишла на руку организацији скупова овакве врсте. Сматрамо да је и отварање изборног циклуса отежавајући фактор за подршку невладиним организацијама нарочито, као што је случај са нашим пројектом, када се ради о пројекту који кандидује учеснике из општина из оба ентитета.
 • Изостатак подршке министарстава могу се оправдати одлукама о блокади плаћања и подршци издвајању средстава за пројекте.

Без обзира пролонгирање догађаја планираног за 25. и 26. мај, надамо се да ће се изнаћи минимум подршке код кандидованих институција и да ће доћи до релизације пројекта, ако не комплетног онда бар оног дијела којим ће се обезбиједити средства неопходна за реализацију подршке планираном инфраструктурном пројекту.

На понуђеним сликама представили смо дио припремних активности.

(Састанци са екипама за реализацију пројекта, посјете општинама Б. Петровац, Бихаћ, Сански Мост, Кључ, Оштра Лука, Б. Крупа, Грахово, Гламоч, Дрвар, …, састанак са представницима задружних савеза БиХ и ФБиХ, састанци са представницима задруга, туристичких организација; састанци са пољопривредницима; састанке са представницима културно-умјетничких друштава; састанци са умјетницима и умјетничке слике за изложбе и аукцију, састанци са извођачима крајишке пјесме, …).

Позивамо потенцијалне партнере којима се допада наш пројекат да нас се јаве на понуђене контакте са менија “контакт” интернет странице www.podgrmec.com, ради договора о евентуалној сарадњи и подршци.

Свима онима који желе подржати рад Удружења својим финсијским прилогом или конкретно подржати понуђени пројекат обнове прослеђујемо бројеве рачуна за подршку:

…………………………………………………….

Бројеви рачуна за подршку Одбору за обнову Спомен-Дома:

КМ рачун: 5556000026857854 Нова Банка а.д. Бања Лука

Девизни рачун: Нова Банка а.д. Бања Лука

SWIFT: NOBIBA22  IBAN: BA395550000015501588

[paypal-donation]

……………………………………………………..

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com