Close

О НАМА

Удружење “Подгрмеч” основано је 30. августа 2014. године у Лушци Паланци као невладина организација чији је основни програмски циљ “враћање живота у Подгрмеч”.

Сједиште организације је у Лушци Паланци, а подручје дјеловања је Унско-Сански кантон.

Оснивачку скупштину Удружења и презентацију развојих пројеката, подржали су својим присуством, осим грађана Лушци Паланке, представници сусједних подгрмечких општина те привредне и културне делегације из Републике Србије, из градова Стара Пазова, Житиште и Врбас.

На презентацији развојних пројеката истакнути су основни правци дјеловања Удружења, а један од првих задатака је попис пољопривредних домаћинстава, потом анализа ресурса и покретање задруге као окоснице одрживог повратка грађана Подгрмечких општина.

На презентацији је представљен и пројекат реконструкције “Спомен-Дома” у мјесту Бојиште, као првог инфраструктурног пројеката у организацији Удружења, а који има велики значај за повратнике и мјештане подгрмечких села, нарочито Јелашиноваца и Бојишта.

Удружење је по организационој структури подијељено у одборе и састоји се од одбора за привреду, одбора локалних становника и повратника, одбора за културу и историју и одбора за бригу о породицама погинулих бораца.

Неке од релизованих активности на развоју пољопривреде као окоснице одрживог повратка:

  • У 2014. години пописано је седамдесет домаћинстава, углавном оних који имају значајније потенцијале за развој, а након тога је организован 13. децембра први Пољопривредни семинар у Лушци Паланци.
  • Под радним називом “Подгрмеч Агро-Нет” сачињено је неколико пројеката развоја, који су представљени на привредним сајмовима (“Еко-Бис” Бихаћ и “Сајам привреде” Стара Пазова). Овим развојним пројектима се конкрурисало код развојних агенција и међународних организација који дају подршку руралном развоју.
  • Током 2015. године пописано је преко 350 подгрмечких домаћинстава. Највећи дио домаћинстава пописан је током новембарске акције подјеле помоћи у гориву за јесењу сјетву, коју су заједнички организовала и извела санска удружења која се баве проблемима руралног развоја.
  • Удружење је израдило интернет анкету и на својој интернет страници www.podgrmec.com покреће активност пописа преосталог дијела непописаних подгрмечких домаћинстава.
  • Након завршетка интернет анкете услиједиће анализа пописа и организовање првог семинара задругарства на којем ће се одредити сљедећи кораци у оснивању задруге.

На релизацији пројекта реконструкције “Спомен-Дома” најзначајнију подршку пружило је Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске обезбјеђујући крово-покривачки материјал и тиме прву фазу реконструкције учинило остваривом. У току је формирање грађевинског одбора за реализацију комплетног пројекта обнове.

Одбор за културу је подржавао и самостално организовао бројне традиционалне народне саборе. Последњи значајнији пројекат је “Грмечки звуци”, који је подржало Министарство културе Републике Србије. Пројекат је био подршка културном дијелу традиционалне подгрмечке манифестације “Грмечке спортске игре”. Овај одбор је организовао неколико промоција књига, а ускоро организује промоцију књиге “Понор зла”, подгрмечког писца др Васе Предојевића.

Историјски тим овог одбора је покренуо истраживачке пројекте из периода Другог свјетског и Отаџбинског рата. Прикупљена је значајнија историјска грађа о Подгрмечу у Другом свјетском рату.

За потребе парастоса пострадалим борцима Јелашиновачке парохије урађено је прикупљање комплетне документације и урађен привремени спомен пано.

О свим активностима детаљније на нашој интернет страници www.podgrmec.com, на менију “Активности”, а о новостима из Подгрмеча и шире на менију “Новости”. Фотографије са свих организованих и подржаних акција и пројеката у Подгрмечу су у “Галеријама слика”.

Поменутој, тренутно тестној верзији интернет анкете за попис подгрмечких домаћинстава, као и упутству за њено попуњавање приступате са менија “Почетна”.

За сва питања везана за контакте, организацију, начине сарадње и осталим интересовањима, у “Контактима” су дати подаци о нашој адреси, телефонским и интернет контактима.

У менију “Донације”, понудили смо и бројеве рачуна за појединце и организације које желе подржати рад наше организације.

Свим организацијама које нас подржавају, као и онима које искажу жељу за обостраном сарадњом, понудићемо промотивни простор на нашој интернет страници.

Захваљујемо се свим организацијама и појединцима који су до сада подржали наш рад.

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com