Close

“Крајишки звуци” – Пројекат без адекватне подршке, пролонгиран до обезбјеђења повољнијих услова за реализацију

Бања Лука, 13.05.2016.

Цијенећи тренутну ситуацију и ниво подршке у реализацији пројекта “Крајишки звуци”, иницијатор и организатор манифестације пролонгираће реализацију до обезбјеђења квалитетнијих услова за реализацију.

Подсјећамо да смо пројекат “Крајишки звуци” најавили на првој прес конференцији 05. фебруара 2016. год., када смо уговор о домаћинству манифестацији потписали са бањалучким предузећем Аквана доо, а манифестацију планирали за 25. и 26. мај.

На другој прес конференцији, 09. марта представили смо тимове за реализацију пројекта и протокол манифестације.

Планирани програмски садржаји манифестације:

 • Представљање привредних потенцијала крајишких општина кроз мини привредни сајам на којем би се представили излагачи кандидовани од стране општина које позитивно одговоре на позив и понуде за подршку манифестацији.
 • Стручни семинари са темама из области задругарства и подршке руралном развоју.
 • Излжба и аукција умјетничких слика крајишких сликара.
 • Књижевне вечери и промоције књига крајишких аутора.
 • Културно-забавни програм са представљањем крајишког националног фолклора.
 • Хуманитарни концерт познатих извођача крајишке пјесме, чијим би се приходом обезбиједила подршка у обнови једног инфраструктурног објекта у Подгрмечу (Спомен-Дом у мјесту Бојиште, општина Сански Мост).

Јавност желимо информисати о тренутној фази реализације пројекта:

 • Позивна писма за покровитељство манифестацији упућена су Предсједнику РС, Министрима за избјегла лица РС и ФБиХ, Градоначелнику Бање Луке, РТРС-у, а писма за подршку начелницима крајишких општина, већим привредним системима, међународним организацијама, …
 • Обезбијеђени програмски садржаји и предавачи на стручном агро – семинару.
 • Обезбијеђен је неопходни иницијални фонд умјетничких слика за изложбу и аукцију.
 • Обезбијеђени учесници за промоције књига и књижевно вече.
 •  Потврђено учешће познатих извођача крајишке пјесме на хуманитарном вечерњем концерту.

Дилему и сумњу у успјешност пројекта реално сагледавамо и сматрамо да у овој ситуацији покретање оваквог пројекта заказаног за 25. и 26. мај, није сврсисходно из сљедећих разлога:

 • Неопходан ниво институционалне подршке за реализацију пројекта тренутно не постоји. Нисмо добили одговоре на молбе за покровитељство од кандидованих институција. Град домаћин није позитивно одговорио на молбу за подршку.
 • Од свих позваних општина, које су додатна гаранција успјешности пројекта,  пристигла су три одговора и то су позитивни одговори са пуном подршком пројекту – из Града Бихаћа, општина Бос. Петровац и Оштра Лука. Из појединих општина пристигли су само позитивни одговори организација заинтересованих за учешће на мини сајму.
 • Тренутна ситуација у Граду Бања Лука и оглашавање манифестације са програмским садржајима који подразумијевају промоцију подршке повратницима у крајишке ошштине и бригу о њиховим проблемима, дјелују неспојиво и сама манифестација не би дала очекиване резултате.
 • Манифестација која је и финансијски захтјевна, без обезбјеђења генералног спонзорства за покривање основних организационих трошкова, је у овим приликама доста ризична.

Изражавамо захвалност свима онима који су до сада пружили подршку пројекту и надамо се да ће организације и појединци укључени у пројекат имати разумијевање за новонасталу ситуацију.

Као и до сада, редовно ћемо Вас информисати о свим припремним активностима на пројекту. 

Надамо се да ће се ускоро обезбједити повољнији услова за одржавање манифестације и да ћемо се ускоро јавити са новим саопштењем о датуму и протоколу манифестације.

Хвала на разумијевању!

 

 

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com