Close

Историјат Спомен-Дома 1957. – 2016.

Спомен-Дом кроз истрију

Удружење “Подгрмеч” је у оквиру припрема за кандидовање пројекта обнове историјског објекта Спомен-Дома прикупљало документацију о градњи објекта.

У депоима Архива Републике Српске у децембру 2015. године, пронашли смо Службени Гласник Среза Приједор бр. 10 из 1957. године у којима је озакоњена одлука о расписивању самодоприноса за изградњу објеката од друштвеног интереса, међу којима и Спомен-Дом у мјесту Бојиште. Среска Одлука о расписивању самодоприноса је донесена 12. априла 1957. године, а општинска (Лушци Паланка је у то вријеме имала статус општине) 15. маја 1957. године.

У одлуци о висини средстава прерачунатим у новцу, са могућношћу да се самодопринос заводи и у раду, износ средстава за Бојиште је износио 430.000,00 динара.

Да је овај друштвени пројекат успјешно реализован потврђује и чланак из Крајишких новина из исте календарске године у којем се наводи да је 27. јула 1957. године догађај свечаног пуштања у рад овог објекта био од великог значаја за народ Подгрмеча. Овај објекат имао је просторије за канцеларије друштвених организација, здравствену амбуланту, задружну продавницу.

Спомен плоча узидана на овај објекат са текстом “Овај спомен-дом подиже народ овог краја…” и данас свједочи о овом догађају. Овај вриједан историјски објекат народа Подгрмеча, девастиран у последњем рату, није у послијератној обнови кандидован за обнаву.

Удружење “Подгрмеч” је приликом регистрације у Статут унијело и ставку о задацима на “санацији и обнављању историјских објеката из периода Другог свјетског рата”, а и прије саме регистрације, у августу мјесецу 2014. године обезбиједили смо пројекат за обнову и санацију. Овом приликом се још једном захваљујемо архитекти Немањи Мијатовићу и пројектантској кући Арс Студио из Бање Луке на свесрдној помоћи у обезбјеђењу пројекта.

На презентацији развојних пројеката, на свечаности након оснивања Удружења 30. августа у Лушци Паланци смо представили садржај овог пројекта и најавили његово кандидовање код државних институција.

На нашој интернет страници смо до сада објављивали прилоге о подршци Министарства за избјегла лица Републике Српске које је у календарској 2015. години донирало кровопокривачки материјал. Исто тако смо објављивали и ранг листу кандидованог пројекта код Федералног Министарства за избјегла лица. У последњем прилогу објавили смо и проблематику са књижењем земљишта на којој је изграђен овај објекат и могуће прелазно рјешење до трајног рјешења статуса овог историјског објекта.

Објављивањем ових података од одлуке о градњи из 1957. године, свечаном пуштању у рад овог објекта, његовог тренутног стања, желимо још једном скренути пажњу институцијама да се укључе у обнову и трајно рјешење статуса овог вриједног историјског објекта.

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com