Close

Акција уређења Спомен-Дома, Бојиште 12.06.2016. и позив на Духовски сабор

Бојиште, Акција уређења Спомен-Дома, 12.06.2016.

У недјељу 12. јуна 2016. г. у организацији Удружења “Подгрмеч” изведена је акција уређења Спомен-Дома у Бојишту.

Подршку акцији уређења Спомен-Дома, Спомен гробља жртвама Другог свјетског рата и простора за Духовски сабор пружили су чланови Удружења и мјештани села Јелашиновци и Бојиште. На жалост лоше вријеме је прекинуло завршетак акције уређења комплетног простора Спомен-Дома.

На радном састанку са предсједником Одбора за обнову Спомен-Дома Јовом Добријевићем, мјештани и чланови Удружења упознати су са током планираних активности око обнове. На састанку је подржан приједлог привременог рјешења имовинског проблема који је настао као посљедица несређености власничких односа на земљишту на којем је изграђен овај историјски објекат. Кандидован је и приједлог да се путем Савјета Мјесне заједнице Лушци Паланка упути надлежним институцијама молба за трајно рјешење статуса овог објекта као и Спомен гробља.

Чланови Удружења и мјештани изражавају велику захвалност господину Јови Добријевићу на ктиторству за новосаграђене објекте поред Храма Св. Јована Крститеља у Јелашиновцима – салу за сахране и Спомен-чесму. Предсједник Удружења се посебно захвалио господину Добријевићу на преузимању Одбора за обнову Спомен-Дома и одзиву на ову акцију коју је и поред здравствених проблема свесрдно подржао доласком из Пуле.

У оквиру ове и претходне акције, уређен је и простор за традиционални Духовски сабор који ће се одржати у недјељу 19. јуна у организацији Одбора за обиљежавање Сабора.

Сабор ће отпочети у 10. часова Светом литургијом и парастосом жртвама Отаџбинског рата у Храму Св. Јована Крстеља у Јелашиновцима. У 12.00 часова у Спомен гробљу у Бојишту ће се служити литургија и положити цвијеће жртвама Другог свјетског рата, а након тога ће услиједити културни и спортски програм.

У културном програму очекујемо подршку најављених гостију из Удружења “Сана” из Старе Пазове, ученика Основне школе из Лушци Паланке, дјевојчица из плесног клуба Фестина, …

На уређеном спортском терену очекујемо учеснике традиционалног фудбалског турнира и такмичаре у традиционалним спортским дисциплинама.

Позивамо породице настрадилих у отаџбинском рату, потомке хероја и чланове породица жртава Другог свјетског рата да нам се придруже у одавању почасти и поменима.

Позивамо и све Подгрмечлије да својим присуством увеличају овај традиционални црквено-народни Сабор. Добро дошли!

Crkva Jelasinovci - Plakat 2016

 

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Podgrmeč. All rights reserved by Podgrmec.com