Close

Промоција књиге Ђуре Тркуље – „Албум сјећања“ у Приједору, 29.08.2016.

Приједор, 29.08.2016., ОШ Десанка Максимовић

У Приједору, у Основној школи „Десанка Максимовић“, Ђуро Тркуља, подгрмечки пјесник и приповједач, промовисао је своју шесту по реду објављену књигу – „Албум сјећања“.

Тркуља је у шездесетогодишњем књижевном раду иза себе оставио четири збирке пјесама: „Грмечки пупољци“, „Глас душе“, „Јесењи цвјетови“ и „Христољубље и збирку приповједака „Грмечки горштаци“.

Овај подгрмечки писац и ангажовани друштвени радник и привредник, рођен је 1939. године у Копривни код Санског Моста,  скоро свој радни вијек до 1995. године провео је у Лушци Паланци.

Као професор српског језика радио је у Основној школи „Симо Миљуш“ у Лушци Паланци. У току 40-годишњег радног вијека обављао је и послове политичког функционера у општини Санки Мост, директора фабрике „УНИС“ Лушци Паланка, кустоса-историчара у Меморијалном центру Корчаница и друге.

У вријеме ратног егзодуса 1995. године нашао је руку спаса у Основној школи „Десанака Максимовић“ гдје је био радно ангажован до пензионисања 2002. године, када се враћа у своју Лушци Паланку.

Књижевним и новинарско-публицистичким радом бави се од ране младости: од сарадње у часопису „Млади графичар“ у Загребу, бањалучком „Гласу“, сарајевском „Ослобођењу“, „Задругару“, „Просвјетном листу“, …

Као историчар сарађивао је на уређењу бројних историјских публикација и монографија.

Дугогодишња друштвено-образовна, културна и привредна активност награђена су му бројним наградама и признањима.

„Албум сјећања“ је циклус занимљивих, сјетних и топлих завичајних прича, историјских чланака, и феномена Подгрмеча.

У свом обраћању на промоцији, Ђуро Тркуља, осим бројним пријатељима који су га до сада подржавали у објављивању и промовисању књига, посебно се захвалио бившем директору Основне школе „Десанка Максимовић“ професору Миленку Вучковићу на несебичној подршци коју је добијао од ове установе. Подршку овој промоцији пружило је и СКПД „Просвјета“ из Приједора.

На крају промоције, подржан од својих вишегодишњих пријатеља и сарадника, Ђуро Тркуља је најавио своју нову књигу, чију би промоцију, како је он саопштио, могли ускоро очекивати у његовој родној Копривни.

0 Comments

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2015 Podgrmeč. All rights reserved. Web Design and Developement by: Studio Brown